dezvoltare personala
de ce amanam sa facem ceea ce avem de facut? Si cum putem face sa nu mai amanam?
este mai bine sa pastram sau sa divulgam un secret? Mai bine din punctul de vedere al confortului psihologic, desigur.
cum sa iti ingrijesti echilibrul psihologic daca esti student la psihologie? Eu nu imi aduc aminte sa fi facut ceva anume insa tin minte ca aveam cateva colege care clar nu aveau grija de el. 😊
neurologie & neurodiversitate
ar trebui sa vedem autismul ca pe o diferenta, nu ca pe un deficit. E o idee generoasa. Dar care vine cu o mare problema la pachet. Atunci cand acceptam ca ceva anume este “diferenta” si nu deficit abandonam orice idee de a incerca sa corectam, ajutam, reparam acel ceva. Pentru ca “diferitul” nu trebuie reparat. E ceea ce este, adica o “alta normalitate”.
si daca tot vedem autismul ca pe o alta normalitate (poate ca asa si este) studiile arata cei cu autism sunt mai vulnerabili de a fi exploatati de catre persoane rau intentionate.
ati mai auzit de PTSD inalt functional? Nici eu, dar intr-o lume in care atentia e principala valuta forte cineva se straduieste ne-o capteze cu aceasta idee noua.
despre puterea gandirii dislexice. Power to the people! 😊
psihiatrie & sanatatea creierului
o perspectiva diferita asupra OCD, tulburarea obsesiv-compulsiva
inflamatia cronica a ficatului coreleaza cu declinul cognitiv la batranete
psihologia doliului
ce spunem unui parinte care si-a pierdut copilul? Varianta scurta este daca nu avem ceva de spus mai bine nu spunem nimic. Ceea ce, sigur, e valabil si in multe alte situatii. Ideea e simpla, este aceea de a arata compasiune fara sa incercam sa spunem prea multe sau sa facem comentarii prea “profunde”. De cele mai multe ori un “suna-ma cand vrei” e suficient.
psihologia relatiilor
despre paradoxul flirtului
psihologia varstelor
cum sa te impaci cu faptul ca esti singur(a) si fara copii. Si sa faci si economie de o pisica (= nota redactiei 😊).
psihonutritie & tulburari alimentare
persoanele care au o dieta care contine multe alimente si bauturi dulci sunt mai predispuse la depresie
de ce iubim carbohidratii? Stiu ca suna ca “de ce iubim femeile?” dar asta e titlul, n-am cum sa il scriu altfel. Este ca v-ar placea o carte scrisa de maestrul Cartarescu “De ce iubim carbohidratii”? Este. 😊
psihopolitica
de ce oamenii cred ca au dreptate chiar si atunci cand gresesc?
varia
4 motive pentru care ne trezim obositi dimineata
care este functia filmelor horror? Una dintre ele este aceea ca filmele functioneaza ca un fel de “autoterapie impotriva fricii”. Expunerea la scenele horror din filme nu este nimic altceva decat o forma de desensibilizare sistematica in conditii de siguranta, similara cu cea dintr-un cabinet de psihoterapie. Doar ca ceva mai haotica si gratuita.
In acelasi timp, celelalte frici irationale ale noastre, de paianjeni sau de vorbitul in public s-a dovedit ca activeaza parti diferite din creier. Fiecare frica cu “sertarul” ei.
viata sociala & social media
o noua lege din UK va obliga platformele social media sa faca in asa fel incat continutul sa fie mai putin adictiv pentru cei sub 16 ani.
intre timp expertii sustin ca nu exista informatii suficiente care sa conecteze (ab)uzul de social media cu problemele de sanatate mintala.
ar trebui sa nu mai vorbim despre credintele irationale si teoriile conspiratiei?
In plus va astept si astazi, vineri 18 octombrie la ora 21:00 (ora Romaniei) aici pe chat daca vreti sa stam de vorba. Daca vreti sa participati sa fiti punctuali. Daca nu sunteti punctuali inseamna ca nu vreti sa participati. Nu suficient. 😊
Iar in afara de chatul de vineri ne reintalnim saptamana viitoare la o noua editie a “stirilor din psihologie”.
Asa de multe resurse faine! O sa imi ia o saptamana sa le citesc 🤣