Sătămâna 46
terapia cu Tetris, cursurile de formare in psihoterapie pot fi toxice, flaking, 4B, psihologia porcilor, fenomenologia in psihoterapie
AI & software
terapia bazata pe jocul de Tetris poate ameliora simptomele de PTSD.
o aplicatie de telefon poate creste frecventa viselor lucide.
dezvoltare personala
o meditatie pentru eliminarea auto-sabotajului
britanicii au ajuns la concluzia ca cursurile de formare in psihoterapie sunt toxice si ca dauneaza dezvoltarii personale a viitorilor psihoterapeuti. Si ca ar trebui reglementate. Cu siguranta nu au avut ocazia sa le cunoasca pe cele din Romania. Nu am intalnit bullying mai de calitate in nicio alta etapa din viata mea ca in formarea in psihoterapie si in asa-zisa ‘dezvoltare personala’ obligatorie ce a urmat. Nici macar in timpul stagiului militar. 🙃
de ce suntem obositi tot timpul?
intr-o lume cu plati touchless in continuare cash is king.
ce putem face cand simtim ca suntem blocati intr-o criza?
cum sa ne motivam singuri?
adevarul despre stilurile de atasament
neurologie & neurodiversitate
ne pierdem simtul de orientare din cauza telefoanelor mobile? Unele studii spun ca da.
In generatia mea printre primele lucruri pe care le invata un copil era sa se orienteze in “teren necunoscut” si sa gaseasca locuri. Un sofer se invartea intr-un cartier pe care nu il cunostea pana gasea adresa. Iar pentru cand umbla intre orase diferite existau harti fizice pe care un sofer prudent le studia inainte de a pleca la drum si le mai consulta in pauze.
“Oriunde călătoresc copiii, probabil urmăresc punctul albastru de pe ecranul telefonului, arătându-le drumul fără a se referi la lumea din jurul lor.“
cinicii pierd prieteni, dragoste si oportunitati. Dar poate au si mai putine dezamagiri, cine stie? 😊
este adevarat ca psihopatilor nu le este frica?
parenting
psihiatrie
exista o alternativa la monopolul psihiatriei? Serviciile psihiatrice sunt absolut esentiale intr-o societate moderna. La fel ca si drumurile publice sau penitenciarele. Atata doar ca monopolul le face sa fie predispuse la abuzuri. Si rigide.
psiho-dictionar
ce este flaking-ul?
ce este miscarea 4B?
psihologia doliului
in timpul doliului este de multe ori mai usor sa purtam o masca a normalitatii
psihologia muncii
ce facem cand avem un sef bully? Patru sfaturi simple pentru a face fata.
psihologia relatiilor
un mit si o intrebare curajoasa: cheltuiesc barbatii infideli mai multi bani pe cadourile pentru amante decat pentru cadourile pentru sotii? Un studiu ne sugereaza ca mai degraba nu. Barbatii tind sa cheltuiasca mai multi bani pentru relatiile pe termen lung decat pentru cele ocazionale. Deci e doar un stereotip ca barbatii cheltuie mai mult cu amantele decat cu nevestele, dau dovada de inteligenta si pragmatism si pariaza pe termen lung. 😊
si daca tot suntem la capitolul demontat mituri din relatii, persoanele aflate intr-o relatie tind sa fie mai fericite decat persoanele singure. Sigur, sunt si avantaje in a fi singur, dar se pare ca nu sunt suficiente cat sa ne faca sa fim fericiti.
cele mai mari patru minciuni care pot distruge o relatie de cuplu.
cum sa aplanam conflictele dintr-o relatie de cuplu?
psihologia varstelor
ce se intampla atunci cand un copil adult decide sa nu mai aiba legaturi cu un parinte? Sigur, cu siguranta are motivele lui, mai mult sau mai putin justificate. Insa pentru parinte efectele ruperii legaturilor cu copilul pot fi devastatoare, sunt ca un “doliu fara sfarsit”.
psihologie evolutionista
psihopolitica
cum ne putem pastra relatiile in timpul sezoanelor politice? E o experienta pe care am avut-o cu totii. La fiecare 4-5 ani vine o perioada in care politica e foarte prezenta in viata noastra, fie ca vrem, fie ca nu vrem. Suntem inconjurati de mesaje politice, de candidati la tot felul de functii si inevitabil avem simpatii si antipatii. Si descoperim ca cei din jurul nostru — surprize, surprize — au alte simpatii decat ale noastre.
psihosexualitate & identitate de gen
rivalitatea si competitia dintre femei coreleaza cu tulburarile alimentare.
psihoterapie
cum ne alegem psihoterapeutul?
psihologia porcilor. Si potentialul lor terapeutic. 😊
varia
ce facem cand vine iarna? Acelasi lucru pe care l-au facut si stramosii nostri sute de generatii. Ne pregatim pentru iarna. Nu atat de dramatic ca in cazul lor, nu trebuie sa umplem pestera cu provizii dar putem in continuare sa ne pregam psihologic. De exemplu sa impartim mental iarna in trei parti. Trei ierni. Mai usor de inteles si de acceptat ultima parte, din februarie, care pare sa nu se mai termine.
viata sociala & social media
traim deja intr-o apocalipsa zombie? Daca ne uitam la “mortii vii” care trec in fiecare zi pe langa noi absorbiti de telefonul mobil sau castile de pe urechi si total indiferenti la ceea ce se intampla in jurul lor am putea spune ca da.
cand devine chatul o forma de infidelitate in relatia de cuplu?
folosirea prescurtarilor si acronimelor in texte ii face pe expeditori sa para nesinceri. Asa ca daca vreti sa pareti onesti si autentici scrieti neprescurtat. Mai mult efort dar poate ca merita.
si in sfarsit, cea mai proasta stire de astazi, devenim tot mai plictisiti.
Daca (nu) v-a placut vreunul din articolele recomandate sau daca aveti pareri personale (preferabil pe tema 😊) va astept cu comentarii. Ne revedem saptamana viitoare la urmatoarea editie a stirilor din psihologie.