Săptămâna 45
alexitimie, cum evalueaza barbatii atractivitatea corporala a femeilor, de ce suntem atrasi de insule
Un cititor al acestor stiri despre psihologie (unul din putinii cititori 😊) mi-a reprosat ca stirile sunt in engleza, limba pe care nu o cunoaste si ca atare newsletterul este semi-inutil pentru el. Dar pentru ca este interesat de psihologie citeste totusi titlurile si comentariile, e oricum mai mult decat nimic.
Prima mea reactie a fost sa ii raspund ca aproape toate articolele pe tema ‘psi’ care se gasesc pe net sunt in limba engleza. Daca as gasi in limba romana nu as avea nicio problema de a populariza articole romanesti. Apoi am fost tentat sa ii reamintesc ca exista “google translate” si “chatGPT” care traduc orice text din orice limba in oricare alta limba.
Dar observatia lui era totusi una corecta, acesta este un newsletter in limba romana, dedicat publicului romanesc si care contine linkuri catre materiale in limba engleza. Problema e mai degraba la newsletter decat la cititor.
Asa ca m-am gandit sa incercam ceva nou pentru o vreme, sa facem un mic experiment (psihologilor le place sa experimenteze 😊). Am modificat linkurile catre articolele in limba engleza ca sa fie traduse automat in romana. Stiu, traducerile automate sunt departe de a perfecte, uneori sunt de-a dreptul mizerabile, dar pentru cei care nu stau bine cu limba engleza e mai mult decat nimic.
Iar pe cei care isi doresc sa citeasca articolul in varianta lui originala nu ii impiedica nimeni sa o faca.
Asa ca, incepand de astazi toate articolele din linkuri sunt in limba romana. Astept parerile voastre in formularul de comentarii de mai jos cum vi se pare ideea si cum o putem imbunatati.
dezvoltare personala
femeile care fac o ora de exercitii fizice pe saptamana pot evita riscul depresiei post-partum.
cum contribuie exercitiul fizic regulat la starea de bine?
de ce aglomerarea sarcinilor de invatat nu functioneaza bine?
mergem in “vacanta” sau “concediu”? Preferam parteneri care au aceleasi preferinte lingvistice ca ale noastre
psiho-dictionar
din nou despre alexitimie, tulburarea in care oamenilor le este greu sa isi identifice si exprime emotiile.
psihologia muncii
daca aveti un proiect de predat si ratati termenul predarii proiectul va fi evaluat mai strict decat daca l-ati fi predat la timp. Asa ca o idee buna ar fi sa predam proiectele la timp chiar daca finisate incomplet, decat sa ratam termenul-limita.
psihologia relatiilor
un studiu facut in Germania sugereaza ca barbatii percep nivelul de atractivitate al femeilor mai degraba bazat pe rotunjimi decat pe proportii. Ceva ce de altfel intelepciunea populara stie de multa vreme, ca femeile mai “rotunde” pot fi cat se poate de atractive.
barbatii care au trasaturi din asa-zisa “Triada Intunecata” (narcisism, machiavellianism si psihopatie) manifesta un sprijin mai scazut pentru feminism.
Eu unul cunosc multi barbati perfect normali si echilibrati care respecta femeile dar au zero interes si respect pentru feminism. Pentru ca feminismul e doar o miscare politica ca oricare alta, cu propria agenda si propriile neajunsuri si nu este intotdeauna in interesul femeilor pe care pretinde ca le reprezinta, ci in interesul miscarii.
o situatie cu care atunci cand se confrunta multi oameni nu stiu ce sa faca: “te iubesc dar te parasesc pentru ca relatia noastra nu functioneaza”.
cum le raspundem celor care ne intreaba de ce suntem singuri?
cateva fapte despre divorturi. Spoiler: 50% din prima casatorie se termina cu un divor. 60% din a doua casatorie se termina cu un divort. Gata, nu mai dau spoilere, cititi articolul, mai ales ca e si in limba romana. 😊
psihologia varstelor
experientele timpurii din copilarie ne modeleaza sanatatea mintala ulterioara, din viata adulta
nu avem destul timp pentru a fi sau a face orice. Asa ca, inevitabil, trebuie sa facem alegeri.
psihonutritie & tulburari alimentare
psihopolitica
ce facem cu anxietatea electorala atunci cand castiga candidatul care nu ne place?
Sigur, articolul a fost scris pentru publicul american, mai precis pentru acel public care nu l-a dorit si nu l-a votat pe Trump iar acum tinde sa catastrofizeze rezultatul alegerilor. Dar tinand cont ca in curand vor fi alegeri si in Romania s-ar putea aplica foarte bine si romanilor care sunt ingrijorati de rezultatul alegerilor.
psihoterapie
“un psihoterapeut nu ar trebui sa te imbratiseze” este una din limitele clare din relatia psihoterapeut-client. Si totusi sunt terapeuti care trec aceste linii.
varia
de unde vine atractia noastra pentru insule? Sunt locuri unde e greu de ajuns si greu de plecat.
viata sociala & social media
cum sa planificam o “detoxifiere digitala” cu succes?
va displac postari mai vechi de-ale voastre de pe social media? Nu sunteti singuri
atunci cand empatia si intelegerea celorlalti nu este in avantajul nostru
studiile indica un declin puternic in dorinta de a fi unic si a iesi in evidenta. Si are tot sensul din lume, nu sunt vremuri potrivite pentru a iesi in evidenta.
cum sa incetezi sa incerci sa fii pe placul tuturor?
Ne revedem saptamana viitoare la o noua editie a stirilor din psihologie.
Iar vineri seara, la ora 21:00, va astept, ca de obicei, la o discutie pe chatul de aici.
Faina ideea de tradus in romana! M-am uitat de curiozitate pe articolul cu "te iubesc dar te parasesc pentru ca relatia noastra nu functioneaza" si se intelege foarte bine traducerea. Cu ocazia asta am si citit in diagonala articolul respectiv, e cel care mi-a atras atentia cel mai mult. Uau, autoarea aia chiar vede relatiile (si iubirea care se presupune ca vine la pachet cu ele) exclusiv prin prisma castig/pierdere! As putea sa ma hazardez si sa afirm ca femeia aia n-a iubit niciodata, pare ca un contabil care se uita la cum evolueaza "cursul si actiunile de iubire". Vorbeste despre "investitii de iubire" si despre "dividente". Relatiile alea par supuse unor contracte, pare o gandire eminamente tranzactionala. Primul gand pe care l-am avut a fost ca nivelul tipei e foarte scazut, ca eu n-as gandi niciodata asa, ca un contabil (adica m-am simtit bine in pielea mea). Al 2-lea gand pe care l-am avut insa a fost la tinerii de azi, care gandesc exact in modul asta tranzactional relatiile in care intra, tineri care nu sunt departe de varsta mea, hai sa spunem 10 ani. Al 3-lea gand pe care il am acum este un dubiu: scrie autoarea pentru generatia tanara de acum (adica s-a adaptat la "piata" si la "clienti", ca doar e tranzactionala, nu?!) sau e doar o persoana cinica (adica nu vede o problema sa contabilizeze afectivitatea, si atunci ce sa faca "fraierii" care mai simt din cand in cand cate ceva pentru partenerii lor?!...)? Acest gand ma framanta...